Guides

Alkoholfri vin – fordele og ulemper

vin

Alkoholfri vin. Ja det lyder tosset, men alkoholfrie varianter af spiritus har fundet sin vej og plads ind i de danske hjem.

Nu skal vi kigge på hvad alkoholfri vin egentlig er for noget og om alkoholfri vin rent faktisk er alkoholfrit.

EU’s vinforordning er af den opfattelse at for at et produkt kan kalde sig selv for vin, så skal vinen have en alkoholstyrke, som er typisk for den klimazone den er produceret i. Så med andre ord: der skal være alkohol i en vin, hvis den skal kunne kaldes vin, også selvom det kun er 0,1 % alkohol.

En alkoholfri vin undergår nogle teknikker for at brænde alkoholen ud af vinen, så den netop kan kalde sig en alkoholfri vin. Teknikkerne bruges til at reducere vinens alkoholstyrke.

Normalvis bliver der brugt tre forskellige slags teknikker:

* Reverse Osmosis, bruges til at reducere vinens alkoholkoncentration fra 12-15% hele vejen ned til under 0,5%. Dette er den mest udbredte metode.

* Spinning Cone Column (SCC), udbredt teknik i de varmere vindistrikter til at justere alkoholstyrken ned i dyre prestigevine – det er dog de færreste producenter der vil indrømme at de har en Spinning Cone Column stående i baglokalet.

* Isotermal membrandestillation (Osmotisk destillation) Denne process kan ved hver passage gennem systemet fjerne cirka 50% af vinens indhold af alkohol under normale tryk- og temperaturforhold. En metode der stadig er under afprøvning og giver store forhåbninger til fremtiden.

Så har vi fået gennemgået det lidt mere tekniske, men hvordan smager sådan en alkoholfri vin så. Ja det kommer vel an på præference og smagsløg. En ting anmeldere og kritikere kan være enige om er, at det ikke helt kan sammenlignes med almindelig vin. Alkoholen er det der er med til at give en god vin sin smag, kompleksitet, fylde og duft. Ikke desto mindre er det en mulighed der er værd at prøve og bedømme selv, så her kommer vi fordele og ulemper af alkoholfri vin.

Fordele ved alkoholfri vin:

* Kan drikkes af gravide

* Kan drikkes af mennesker og personer der af helbredsmæssige årsager ikke tåler almindelig vin pga. alkoholen

* Kan drikkes selvom der skal køres bil

* Indeholder knap så mange kalorier som almindelig vin

* Kan drikkes af folk der ikke drikker alkohol pga. deres religion

Ulemper ved alkoholfri vin:

* Mindre/mangel på smag eller for søde

* Svært at matche med mad pga. manglen på alkohol og stor sødme

* På grund af manglen på alkohol er holdbarhedsdatoen begrænset og ustabil

Så kan I selv bedømme fra eller til, men en ting både fordelene og ulemperne har til fælles er, at du forbliver pinligt ædru uanset hvor meget du skyller ned.

Du kan se mere her

Btch

The author Btch

Leave a Response