Billard

Danmark er et dejligt land! Vi har meget at være stolte af i Danmark: Vores velfærdssamfund, vores uddannelsessystem og titlen som verdens lykkeligste land (selv om vi måtte se os slået af Finland i år). Vores mange hundrede år lange historie, har været med til at skabe det land, vi er i dag: Danmark er også et unikt land og der findes ingen som os (heller ikke Sverige). Derfor er der også nogle ting, der er særligt danske – enten fordi de er opfundet her, eller fordi det er en unik ting, der ikke findes andre steder end her. Se listen her:

 

  1. Hygge

Ingen liste over danske ting, uden at nævne den mest kendte af alle: Hygge. Som udgangspunkt er hygge jo ikke begrænset kun til Danmark: I andre lande mødes familie venner også til god mad ligesom man har stearinlys tændt når det bliver koldt og mørkt. Det unikke ved den danske hygge, er ordet. Selv om man hygger sig i de fleste lande, er det kun Danmark der har et specifikt ord for det – og for den følelse, som hygge skaber. Hygge er blevet enormt populært, især i England og USA, hvor der er blevet skrevet mange bøger om fænomenet – og du har med garanti hørt engelsksprogede mennesker forsøge at udtale det som ”hoogah”.

 

  1. Remoulade

Selv om remoulade ikke er opfundet i Danmark – bl.a. findes der en lignende variant i Frankrig, der indeholder selleri – er den dog unik i den variant vi har i Danmark. Især måden vi danskere spiser det, er unik: Som dyppelse til pølser og pommes frites og ovenpå pålæg som spegepølse og hamburgerryg, sammen med ristede løg. Mange vil nok mene, at remoulade er en del af den danske madkultur – men faktisk er det en relativt ny ting. Vi skal ikke længere tilbage end 1964, hvor myndighederne ikke gav tilladelse til en anmodning om salg af danske pølsevogne – af den simple grund, at man ikke anså det som tilbehør til pølser.

 

  1. Keglebillard

Keglebillard er den mest almindelige form for billard i Danmark – det er samtidig også en unik disciplin i Danmark, der har en hundredårig lang tradition. Danmark er også det eneste land, der afholder officielle mesterskaber i disciplinen. Keglebillard adskiller sig fra andre billard discipliner ved, at der spilles på et billardbord med seks huller og brugen af kegler i spillet: Man skal med stødballen (kuglen) ramme en hvid bal, der vælter en eller flere kegler. Der er også opstået en afart af spillet, som hedder skomager og som er meget populært på værtshuse.

 

 

  1. Højskolen

Vi kender alle højskolen. Stedet hvor voksne mennesker mødes og spiller guitar, mens de realiserer sig selv. Men vidste du, at højskolen er en særlig dansk ting? Det var N.F.S Grundtvig, den danske teolog, forfatter, filosof, historiker og politiker, der i 1830’erne udviklede ideerne, som ligger til grund for den danske højskole: At give almindelige mennesker dannelse og indsigt i forhold, der gjorde dem i stand til at bidrage til samfundslivet – noget der på dette tidspunkt var forbeholdt den rigeste klasse. Den første højskole åbnede i 1834, mens Grundtvig selv grundlagde en i 1856. Siden da har højskolen udviklet sig og der findes i dag 70 højskoler i Danmark, mens fænomenet også har bredt sig til andre nordiske lande.

 

  1. Dogmefilm

Hvad har Festen, Idioterne og Mifunes sidste sang til fælles? De er alle dogmefilm. Dogmefilmen – også kaldet Dogme95 – er en filmgenre, hvor man fokuserer på historien og skuespillet, frem for mediet og som blev grundlagt i 1995 af Lars von Trier, Thomas Vinterberg, Søren Kragh-Jacobsen og Kristian Levring. Lars von Trier og Thomas Vinterberg skrev 10 krav for dogmefilm, der bl.a. indebærer at kameraet skal være håndholdt og at der ikke må lægges lydeffekter ind over filmen efter produktionen. Resultatet bliver en film, hvor alt det, der kan distrahere fra skuespillernes præstation (som eksotiske locations, store eksplosioner og vilde lydeffekter) er skåret væk og man på den måde kan fokusere på skuespillet og historien. Dogmefilmen bredte sig til udlandet – men oprindelsen er dansk.

Btch

The author Btch

Leave a Response