Gipsplader

Når du skal sætte vægge eller lofter op i dit hus, skal du oftest bruge gipsplader. Gipsplader fås i mange forskellige størrelser og til flere forskellige formål. Det handler derfor om, at du gør dig nogle vigtige overvejelser om, hvilke plader, der passer bedst til dit formål. Det er yderligere vigtigt at du inden du går i gang med at bygge undersøger, om der er krav omkring eksempelvis brand, lyd eller overflade til konstruktionen som du ønsker at bygge op.

Opsætning af almindelig gips

En helt almindelig plade af gips er den allermest anvendte i dag. Grunden til det er nok, at materialet er meget billigt, forholdsvis let at arbejde med og så giver pladerne også en meget flot og plan overflade. De almindelige plader kan anvendes i rum med normal luftfugtighed og bruges ofte til at beklæde loft og gulv. For at sikrer en mere lydtæt væg vil man ofte benytte to plader på hver side. Pladerne er lavet med skråkanter, hvor det efter opsætning er nødvendigt at forstærke med sparteltape og hvor den opsatte væg møder loft eller andre vægge, bør man spartle for at skabe den pæneste overflade.

Hvis du vil tilføre en afsluttende overflade, så væggen får det udseende du ønsker, bør du altid benytte en grunder på gipspladen, som mindsker pladens sugende effekt. Hvis ikke du påfører grunder inden du begynder dit arbejde med overfladen, risikerer du, at de påsatte materialer falder ned igen. Husk at planlægge dit arbejde grundt, så du sikrer at du sætter pladerne korrekt op efter producentens anvisninger.

Gipsopsætning i vådrum

Selvom plader, der er produceret af gips, er meget robuste og hårdføre, så kan de fleste altså ikke tåle vand og du skal derfor være opmærksom på, at det miljø, hvor du benytter pladerne i er helt tørt. Pladerne er støbt med en såkaldt gipskerne med et kartonlag påført på begge sider. Skal du derfor bruge gips i dit badeværelse bør du være opmærksom på at benytte plader lavet af helt speciel vådrumsgips. Disse plader er behandlet med en fugtafvisende imprægnering, som gør at de er i stand til at modstå en langt højere luftfugtighed. I vådrum skal du yderligere være opmærksom på, om dine valgte gipsplader skal direkte i kontakt med vand, for selvom vådrumsplader er imprægneret, kan de ikke modstå direkte vand. Derfor bør du beskytte pladerne med fliser, som er er MK-godkendt. Når du skal opsætte pladerne i vådrum, skal det oftest ske i 2 lag med plader af 13mm. Du kan let og problemfrit afkorte dine gipsplader med en kniv. Efter opsætning bør du spartle og tilføre primer for at lukke pladen sugende effekt og sørge for, at du får en plan overflade.

Værd at vide

Husk at plader af gips ikke er brandbare også selvom de på begge sider er beklædt med karton. Ved at bruge materialet sikrer du altså at dine vægge og lofter er modstandsdygtige over for brand og du sikrer samtidig at pladerne ikke spreder liv til ilden.

Btch

The author Btch

Leave a Response