Guides

Vær med på bølgen – kør mountainbike

Mountainbike

Mountainbike, også kaldt MTB, er en af Danmarks absolut hurtigst voksende motionsformer, hvilket der er en god grund til. Ved denne motionsform får du nemlig masser af udfordringer, dejlige naturoplevelser og en god kredsløbstræning, som giver mange forskellige intensiteter undervejs. Mountainbike er langt fra en billig sport, og derfor er det vigtigt, at du køber rigtigt udstyr, når du starter. Vi vil forsøge at give dig et overblik over de 3 vigtigste ting, når du starter med at køre mountainbike.

 

# 1 Cykel

Cyklen er det absolut vigtigste køb, du skal fortage ved starten, og nok også den dyreste. Så hvorfor ikke gøre det rigtigt fra starten?

En mountainbike kan koste rigtig mange penge og som med mange andre produktkategorier, så følges pris og kvalitet af. Det vil altså sige, at jo flere penge du bruger på din mountainbike, jo bedre kvalitet er den i. Kvaliteten på cyklen kommer også an på, hvad du skal bruge den til. Er du typen, der primært vil køre på stierne og kun engang imellem køre inde i skoven, hvor der er forhindringer, så vil en til 5-8.000 kr. være optimal. Hvis du til gengæld har ambitioner om at melde dig inde i en cykelklub og køre motionsløb, så skal den helst ligge på 8-10.000 kr.

Hjulstørrelsen er den vigtigste faktor, som du skal have styr på, når du køber en ny mountainbike. De fleste nye cykler er i dag i 27,5” eller 29”. Du skal vælge en 29”, hvis det er vigtigt for dig at kunne rulle let henover forhindringer på din tur. Hvis du til gengæld vil kunne lave en let manøvre rundt i de skarpe sving, så er det en 27,5”, du skal vælge. Er du højere end gennemsnittet, anbefales det at købe en 29”.

Affjedringen er også vigtig, men på cykler under 10.000 kr. er det typisk hardtail, hvilket betyder, at der kun er affjedring i forgaflen.

 

# 2 Sko  

Efterfulgt af cyklen er mountainbikeskoen det næst vigtigste køb, som du skal foretage dig. En sko til mountainbike er ikke det samme som en sko til landevejscykling. Så hvis du tænker, at du kan bruge den samme sko til begge dele, så tager du fejl. En sko til mountainbike er mindre stiv, og derfor er den nemmere at gå og løbe i på turen. Derudover er klamperne under skoen mindre og ikke synlige som ved landevejscykling. Ydermere har skoen et ekstra greb i spidsen, så du kan stå fast i de udfordringer, som naturen giver såsom løst grus, glat mudder eller et islag.

Når du har styr på cyklen og skoen, har du det vigtigste til din tur, men som til mange andre sportsgrene så findes der masser af ekstraudstyr, du kan købe.

 

# 3 Drikkesystem

Uden vand og drikke duer helten ikke! Og derfor er det også vigtigt, at du har vand med, når du skal have pulsen op. Men vi kender alle problemet med at cykle og drikke på samme tid. Det går som regel ikke godt, og slet ikke hvis man kører rundt inde i skoven, hvor der både er stubbe, grene og sten, man kører over. Derfor er et drikkesystem en genial opfindelse.

Et drikkesystem er helt banalt en rygsæk med drikkedunk, og dermed skal du ikke rode rundt med en flaske, når du cykler. Drikkesystemet har en slange, hvor der for enden er et mundstykke, som du kan drikke af. En fordel ved drikkesystemet er, at den ikke bliver ligeså beskidt, som en drikkedunk gør, da den sidder på ryggen og ikke nede på cyklen.

Som med cyklen hænger pris og kvalitet også sammen her. Et godt bud på et godt drikkesystem med rygsæk er en CamelBak Classic på 2,5 L, som har en god kvalitet til fornuftige penge. med systemet fra CamelBak får du en vandblære, der giver 20 % mere vand pr. tår. På bagsiden er der refleks, så du kan bruge den, når du er ude i mørket. CamelBak Classic er et perfekt match til mountainbike.

Btch

The author Btch

Leave a Response